Mitt ute i Stilla Havet ligger den plats på jorden där havet är som djupast, nämligen Marianergraven. Den är belägen öster om Filippinerna och sydöst om Japan. Challengerdjupet är namnet på den allra djupaste punkten i den mytomspunna djuphavsklyftan som både skrämmer och lockar nyfikna. Skulle man ställa Mont Everest på botten hade inte toppen synts över havsytan vilket beskriver hur djup graven är.

Hur djup är Marianergraven?

Marianergraven är formad som en välvd klyfta och är mer än 254 mil lång. Bredden varierar men är i genomsnitt 6,9 mil. Challengerdjupet som ligger på ett djup av 10994 meter är med i Guinness Rekordbok men siffran är inte helt fastställd. Denna siffra uppmättes under en mätning som gjordes av ett amerikansk forskningsfartyg år 2010 men andra mätningar har varierat mellan 10900 meter upp till 11034 meter. Djupet har endast besökts fyra gånger varav två var bemannade.

Vi på Klimatbalans är alltid intresserade av hur fenomen uppstår och har gjort ett djupdyk i hur Marianergraven har kunnat uppstå. Två kontinentalplattor har kolliderat i Stilla Havet varpå en av plattorna har tryckts under den andra och skapat en djup klyfta. Runt om Marianergraven finns ögruppen Marianerna som har bildats av magma som bildats vid kollisionen.

Marianergraven – det första besöket

Första gången Challengerdjupet besöktes var redan år 1960 då farkosten Trieste tog sig ner i graven. De som var med på expeditionen var oceanografen Jacques Piccard och Don Walsh. Det var en dramatisk resa. När farkosten hade kommit ner en mil knakade det till i skrovet men de båda äventyrarna bestämde sig för att fortsätta resan ner. Som tur var höll farkosten och det tog fem timmar innan de nådde botten. Väl på botten upptäckte de en spricka i fönstret och steg upp till ytan redan efter 20 minuter.

Efter tre timmar var de två vännerna uppe vid ytan igen. Den stora frågan är hur tiden fördrivs i det klaustrofobiska utrymmet under hela resan. Kanske spelade de kortspel? Efter den dramatiska resan dröjde det över 50 år innan ingen annan än filmregissören James Cameron, känd från Titanic, besökte djupet igen och då gick resan betydligt snabbare.

Människans miljöpåverkan har letat sig ända ner till Marianergraven

Trots att Marianergraven ligger så långt ifrån mänsklig civilisation och är oåtkomlig för de allra flesta kan man faktiskt se hur människans livsstil har satt spår nere på dessa hissnade djup. Det är tidskriften Marine Policy som publicerat en ny studie om hur plast och skräp breder ut sig i haven vilket har upptäckts vid dykningar och även setts på bilder.

Det främsta skräpet som hittat var plastpåsar som var majoriteten av plastfynden. Utöver plast hittades metallskrot, gummi, tyg och trä. Plast har även upptäckts i magen på djuphavsfiskar i Marianergraven.