Klimatkrisen är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Alla branscher måste se över hur de kan ställa om för ett hållbarare samhälle. I takt med att kryptovalutor som Bitcoin blir allt mer populära kommer även frågan om miljöpåverkan på tal. Kommer kryptovalutor vara en del av lösningen på den stundade krisen? Eller är det precis tvärtom? Det råder delade meningar om detta i nuläget!

Bitcoins påverkan på klimatkrisen

Här på klimatbalans kan du ständigt läsa om den pågående klimatkrisen och vad olika branscher gör för att underlätta för framtiden. Man kan lätt få intrycket att kryptovalutor som Bitcoin är en positiv lösning för klimatet men så är kanske inte fallet. Faktum är att Bitcoins har fått motta stor kritik när det gäller just klimataspekten. Det har till och med gått så långt att vissa vill förbjuda valutan. Många experter säger att man har underskattat hur stor påverkan Bitcoin faktiskt har på miljön.

Drar väldigt mycket el

Den största kritiken mot Bitcoin handlar om att den drar väldigt mycket el. Då syftar man alltså på nätverket och själva datorerna. För att Bitcoin ska bli en del av att lösa klimatkrisen måste man alltså komma på ett sätt att minska detta. Ju mer lönsamt det blir att utvinna Bitcoins desto mer ökar elförbrukningen. Dock är det främst Bitcoin och Ethereum som använder sig av denna typ av förbrukning. Det finns tusentals andra kryptovalutor som inte fungerar på liknande sätt. Bitcoin hamnade också i rampljuset när det påstods att ingen mindre än Greta Thunberg hade investerat i dessa. Dock visade det sig att dessa uppgifter var falska och att hon inte alls hade köpt någon kryptovaluta.

Positiva aspekter med Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor kan även ha en positiv påverkan på klimatkrisen. Det är en digital valuta som fungerar i hela världen utan växlingskurser eller banker. Det betyder att vi på så sätt kan minska hanteringen av kontanter vilket skulle vara bra på lång sikt.

Investera i kryptovaluta

Kryptovalutor som Bitcoin spås spela en stor roll i framtiden för det globala klimatet. Därför kan du passa på att köpa kryptovaluta och få ett försprång på många andra. De flesta känner till Bitcoin men vet inte så mycket om hur det fungerar. Om du sätter dig in i detta kan det båda gott för framtiden. Alla företag måste vara delaktiga i den gröna omställningen och det gäller även kryptovalutor. Många experter säger att Dogecoin är den valuta som är bäst ur en miljösynpunkt. Det är också upp till dig själv att läsa på.

Klimatkrisen handlar om smarta samarbeten

Mastercard gick år 2021 ut och sa att de kommer påbörja samarbeten med olika kryptovalutor. Det är förmodligen denna typ av smarta samarbeten som kommer vara betydelsefulla i kampen mot klimatet. De säger själva att hållbarhet inte är en tävling och att vi måste tänka långsiktigt. Det finns en ökad förfrågan gällande just kryptovalutor och det är något som de vill tillgodose, samtidigt som de värnar om klimatet.