Minska dina CO2-utsläpp

Vi anser att det bästa sättet att motverka växthuseffekten och därmed den globala uppvärmningen är att:

  • Minska utsläppen av koldioxid från fossila bränslen
  • Absorbera och lagra den koldioxid som släpps ut

Det som krävs är små förändringar för att minska sitt koldioxidutsläpp samt att man tar sitt ansvar för att absorbera och lagra den koldioxid som är oundviklig att släppa ut.

Tips för att minska dina CO2-utsläpp

Här följer några tips om hur du kan minska ditt energianvändande och därmed dina utsläpp av koldioxid, dessutom minskar dina el- uppvärmnings- och bensinkostnader. Ungefärlig besparing i kilo CO2/år inom parantes.

  • Se till att ha god luftcirkulation bakom kyl och frys och placera dem svalt (ej vid spis eller i solsken). Dammsug och rengör bakom kyl och frys så ökar du luftcirkulationen. (250 kg)
  • Om du skall köpa nytt, köp energieffektivare apparater i kök och tvättstuga, till exempel kyl, frys, spis och tvättmaskin. (280kg)
  • Vädra snabbt och effektivt med tvärdrag under kort tid istället för att ha fönstret på glänt under lång tid. Stäng av dina elapparater helt. Undvik standbylägen på teve, video, stereo och parabolantenn. Tvätta lättare smutsad tvätt i 40 grader istället för 60 grader så minskar du din klimatpåverkan från tvättning med hälften. (100kg)
  • Sätt in snålspolande munstycken i badrum och kök och du minskar både vattenförbrukningen och energiåtgången för uppvärmning av vatten. (250kg)
  • Byt till lågenergilampor. De förbrukar en femtedel så mycket energi som vanliga glödlampor och håller ca 10 ggr längre. Om du byter 9st 60W lampor till lågenergi sparar du 250kg CO2 (Räknat på 11W lågenergilampor med en livslängd på 15 000 timmar).
  • Lär dig köra miljövänligt, med sparsam körning kan du minska din bränsleförbrukning och dina kostnader samt CO2-utsläpp med 4-10%. Vägverkets hemsida har en snabbkurs i sparsam körning, du kan också ladda hem kursen som .pdf (1,5 MB, öppnas i nytt fönster).

 

Länktips

Naturvårdsverket har samlat många bra tips om hur privatpersoner och företag kan minska sina koldioxidutsläpp (öppnas i nytt fönster).

Våra produkter

pix pix pix pix

Kalkylator

Med hjälp av vår koldioxidkalkylator kan du räkna ut hur mycket koldioxid olika aktiviteter släpper ut i atmosfären.

image

Om Klimatbalans

pix

Consitio Klimatbalans säljer neutralisering av koldioxid. Vi erbjuder företag, organisationer och privatpersoner en möjlighet att på ett enkelt sätt minska sitt bidrag till växthuseffekten. Neutralisering av koldioxid sker främst genom koldioxidsänkor.  Läs mer...

 
Följ oss på Twitter: @klimatbalans